Bio Ortopeda - Terapie Biologiczne, ul. Kupiecka 32b, Zielona Góra, tel.: 575 177 007

W jaki sposób można naturalnie wzmocnić stawy dietą?

W jaki sposób można naturalnie wzmocnić stawy dietą?

Wraz z wiekiem, nasilają się problemy ze stawami. Niewiele można zrobić, by zmienić naturalne procesy, da się jednak ograniczyć występowanie czynników wywołujących dolegliwości bólowe. Przede wszystkim warto postawić na zdrowy tryb życia – odpowiednia masa ciała i duża aktywność pomogą w odbudowie tkanek tworzących stawy. Pomocna może być również odpowiednio zbilansowana dieta. Choć raczej nie wpłynie ona na eliminację zmian zwyrodnieniowych, może dostarczyć cennych składników, które ograniczą zużywanie się stawów…

Co warto jeść, aby wzmocnić stawy?

Samo stosowanie diety nie pomoże w odbudowie chrząstki stawowej, jednak niektóre produkty mogą pozytywnie wpłynąć na układ ruchu. Przede wszystkim w składzie posiłków powinny się znaleźć zbożowe produkty pełnoziarniste, a także rośliny strączkowe. Wskazane jest spożycie razowego pieczywa, brązowego ryżu, makaronów oraz otrębów, które stanowią cenne źródło błonnika i witaminy B.

Na wzmocnienie stawów, warto także dodać do swojej diety ryby. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminę D, która działa przeciwzapalnie na stawy. Alternatywnym źródłem cennych składników mogą być tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Ponadto dieta wspomagająca stawy może zawierać pestki z dyni i słonecznika, chudy drób, owoce morza, a także orzechy.

Bolące stawy również można wspomóc…

Jeśli zauważymy pierwsze niepokojące zmiany w obrębie stawów, powinniśmy wzbogacić dietę o znaczną ilość warzyw i owoców. Spośród pierwszych warto postawić na ogórki, kapustę, marchew i pietruszkę, a także selery lub buraki. Istotnym składnikiem diety mogą być także brokuły – zawarty w nich sulforafan korzystnie wpływa na odbudowę chrząstki stawowej.

Z owoców najlepiej dołączyć do diety jagody, żurawinę, truskawki czy cytrusy. To doskonałe źródło antyoksydantów oraz witaminy C, zwiększającej odporność organizmu. Składniki spowalniają rozwój procesów zwyrodnieniowych i opóźniają starzenie się stawów. Cennym składnikiem diety będzie czosnek lub cebula, które posiadają przeciwzapalne właściwości.

Co jeść przy zwyrodnieniach reumatoidalnych?

Nie ma precyzyjnie określonej diety na wzmocnienie stawów dla osób z tym schorzeniem. Jednak są produkty, które korzystnie wpływają na wyciszenie stanu zapalnego. Przede wszystkim trzeba włączyć do jadłospisu potrawy przygotowane na bazie tłustych ryb morskich, warzyw i owoców, a także oliwy z oliwek oraz nasion.

Zgodnie z niektórymi badaniami, skuteczną bronią w walce z rozwijającym się zwyrodnieniem będzie dieta śródziemnomorska. Naukowcy odkryli też bardzo korzystny wpływ kwasów omega-3, które pomagają zmniejszyć obrzęki i bóle stawów oraz łagodzą poranną sztywność i inne objawy choroby.

Comments are closed here.

ZAREZERWUJ WIZYTĘ

Skorzystaj z formularza

Zadzwoń 575 177 007